Výživa Hildegard von Bingen

  • Plody
    kaštany, fenykl, jablka, hroznové víno, hrušky, mandle, dýně, ostružiny, fíky, maliny, rybíz, třešně, višně, kdoule, mišpule, citron
  • Maso
    drůbeží (kuřecí, krůtí), hovězí, zvěřina, jehněčí
  • Tuky a oleje
    máslo, kvalitní olej (lisovaný za studena např. řepkový, slunečnicový); dýňový, ořechový, mandlový a kokosový olej
  • Nápoje
    Kvalitní voda z kohoutku je lepší než minerálky. Dále se doporučuje čaj (např. fenyklový, meduňkový, šalvějový), hašené víno (pít k jídlu), špaldová káva, ovocné šťávy ředěné čerstvou vodou, kozí mléko.
  • Bylinky a koření
    Galgán, bertrám, mateřídouška, fenykl, koprník, máta, kopr, libeček petržel, česnek, levandule,  šalvěj, řebříček, yzop, saturejka, měsíček pískavice řecké seno, třemdava bílá, proskurník lékařský, popenec, hřebíček, jelenní jazyk, violka, šalvěj, řepík, řimbaba, vinná ruta, skořice,  pelyněk, jablečník, černý bez, rozchodník lékořice, řeřicha,  mák, muškátový oříšek, kmín, hřebíček
  • Vinný ocet:
    Je přísadou do všech pokrmů. Čistí tělo (po nadýmání př. plynatosti), redukuje špatné šťávy a podporuje trávení.